BiLSAT ve RASAT hala aktif mi?
Dünya yörüngesinde 50.000’den fazla tur atan Rasat, 19.138 görüntü ve 17 milyon 224.000 200 kilometrekare görüntü yakaladı. Planlanan ömrü üç yıl olmasına rağmen uydu aktif faaliyetlerine devam ediyor.
BiLSAT ve RASAT arasındaki fark nedir?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.
RASAT ilk uydu mu?
BİLSAT projesinden edinilen tecrübeyle 2004-2011 yılları arasında geliştirilen ilk Dünya gözlem uydusu olan RASAT, 3 yıl tasarım ömrüne sahip olacak şekilde yerli olarak üretildi.
RASAT ne zaman gönderildi?
Rusya’nın Yasny fırlatma üssünden Denepr taşıyıcı roketiyle 17 Ağustos 2011 günü saat 10:12’de uzaya fırlatılan ve 3 yıl olarak tasarlanan ömrü bulunan RASAT, fırlatılıştan 969 saniye sonra, Dünya çevresinde 687 kilometre yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildi.
Bilsat şu an aktif mi?
2003 yılında fırlatılan BİLSAT uydusu, Ağustos 2006’da görevine son verdi. BİLSAT uydusunun iki pil hücresinin ömrünün dolması nedeniyle Ağustos 2006’da enerji depolayamaz hale gelen uydunun faaliyetlerine son verildi.
RASAT hala çalışıyor mu?
Türk mühendislerin ürettiği uydular uzun ömürleriyle dikkat çekiyor. Bunlardan biri de ilk yerli ve milli uydu olan RASAT. 2011 yılında yörüngeye yerleşen uydu bu yıl hizmet dışı bırakıldı.
RASAT aktif midir?
RASAT uydusu, BİLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ikinci mikro uzaktan algılama uydusudur. Uydunun optik bir yükü vardır. 17 Ağustos 2011’de fırlatılan uydu aktiftir.
RASAT ne zaman görevini bitirdi?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu RASAT, 2011 yılında yörüngeye fırlatılmıştı. Görev süresi 3 yıl olması beklenen RASAT, 11 yıl görev yapmıştı. Geçtiğimiz hafta emekliye ayrıldı.
BİLSAT ne için kullanılır?
Pankromatik bantta 12,6 m, kırmızı, mavi ve yeşil bantlarda ise 27 m.
RASAT göreve devam ediyor mu?
🛰️👏 TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, 3⃣ yıl ömre, 1⃣1⃣ yıl operasyonel ömre sahip ilk yerli Dünya gözlem uydumuz RASAT.
Bilsat ne zaman fırlatıldı?
26 Eylül 2003 AM11:12 GMT-7BILSAT / Fırlatma Tarihi
Göktürk 2 uydusu aktif mi?
Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde, TÜBİTAK Başkanlığı, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ve TÜBİTAK UZAY adına geliştirilen uzaktan algılama uydusu GÖKTÜRK-2, 2012 yılında yörüngeye fırlatılmış olup, halen görevini sürdürmektedir.
BiLSAT ve RASAT nedir?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. RASAT, 17 Ağustos 2012’de fırlatıldığı günden bu yana görevini başarıyla sürdürmektedir.
BiLSAT yerli mi?
Türkiye’nin uzaktan algılama için ilk yerli bilimsel mikro uydusu olan BILSAT-1, geliştirilmiş bir SSTL-100 uydu veri yoluna dayanıyordu. 130 kg (290 lb) ağırlığındaki uydu, 8 kanallı düşük çözünürlüklü bir kamera olan ÇOBAN adlı çok bantlı bir cihaz taşıyor. Türkiye’nin uzaktan algılama için ilk yerli bilimsel mikro uydusu olan BILSAT-1, geliştirilmiş bir SSTL-100 uydu veri yoluna dayanıyordu. 130 kg (290 lb) ağırlığındaki uydu, 8 kanallı düşük çözünürlüklü bir kamera olan SHEPHERD adlı çok bantlı bir cihaz taşıyor.
İlk gözlem uydumuzun adı nedir?
Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Üssü’nden Türkiye saati ile 09.48’de başarıyla fırlatıldı.
Bilsat görevine devam ediyor mu?
Bilsat uydusunun aktif görevi Ağustos 2006’da sona erdi.
RASAT pasif mi aktif mi?
17 Ağustos 2011’de fırlatılan uydu aktiftir. Uydular tarafından çekilen görüntüler kartografya, afet izleme, tarım, çevre, şehir planlama ve planlama gibi alanlarda kullanılabilmektedir.
RASAT Gözlem Uydusu görevini tamamladı mı?
Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden biri olan RASAT uydumuza, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen, tüm testler sırasında hiçbir sağlık verisi toplanamaması ve operasyonlara devam edilememesi nedeniyle 11 yıl yörüngede görev yaparak veda ediyoruz.
İMECE görevini tamamladı mı?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.