İçeriğe geç

Üreme Sağlığı Hizmeti Nedir

Üreme sağlığı Bölümü neye bakar?

Üreme sağlığı, yaşamın herhangi bir aşamasında kadın üreme sisteminin işleyişini etkileyen çeşitli hastalıkları, sorunları ve durumları ifade eder. Üreme bozuklukları arasında doğum kusurları, gelişimsel bozukluklar, erken doğum, kısırlık veya adet bozuklukları yer alabilir.

Üreme sağlığı Polikliniği neye bakar?

Bu bölüm, kadınlarda üreme organlarının her türlü hastalığının teşhisini ve tedavisini kapsar. Ayrıca, gebelik ve gebelikle ilgili sorunları ortadan kaldırmak için tedavi seçenekleri sunar. Kısırlık, aşılama ve tüp bebek gibi konular da kadın doğum ve jinekolojinin ilgi alanına girer.

Üreme sağlığı nedir DSÖ?

Üreme sağlığı; Tanımı gereği, “üreme sistemi, işlevleri ve işlevsel süreçleriyle ilgili olarak yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir” (Dünya Sağlık Örgütü, 1999, s. 12).

Üreme sağlığı birimi nedir?

Bebeklerin ve annelerin doğum sonrası bakımı için gerekli koşulların sağlanması ve uygun takip bakımının sağlanmasından sorumludur. Anne ve yenidoğan bakımı için toplumsal farkındalık ve sosyal destek mekanizmalarının oluşturulmasını sağlar.

Üreme sağlığı kapsamında sunulan hizmetler nelerdir?

Doğum öncesi bakım, doğum hazırlığı, doğum sonrası bakım, yenidoğan bakımı, ergenlik dönemi, sağlıklı kadın yönetimi, aile planlaması, menopoz, kısırlık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, beslenme hizmetleri birinci basamak sağlık kuruluşlarının sunması gereken üreme sağlığı hizmetleridir.

Üreme sağlığı Polikliniği ne demek?

Üreme sağlığı, araştırma, sağlık bakımı ve sosyal aktivizm alanıdır. Bir kişinin üreme sisteminin sağlığını ve hayatının her aşamasında cinsel refahını inceler. Cinsel ve üreme sağlığı genellikle üreme tıbbı, cinsel sağlık, cinsel haklar ve üreme hakları olarak tanımlanır.

Kadın doğum doktoruna kıllı gidilir mi?

Temiz olmayan genital bölgeyle doktora görünmek çok zor ve tatsızdır. Bu nedenle jinekolojik muayeneden önce genital bölgenin temizlenmesi gerekir. Ancak birçok nedenden dolayı jinekolojik muayeneden hemen önce ağda, epilasyon ve tıraş gibi kıl alma işlemlerinin yapılması önemlidir.

Erkek üreme sağlığına hangi bölüm bakar?

Erkek Ürolojisi Anabilim Dalı; Böbrek, mesane, üreter, üretra, testis, penis, skrotum ve prostat kanserleri ile erektil disfonksiyon, erkek kısırlığı, vazektomi, düşük testosteron, aşırı aktif mesane, pelvik ağrı, idrar kaçırma gibi hastalık ve bozuklukların tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir.

Üroloji kadında neye bakar?

Üroloji, özellikle erkeklerde üreme ve boşaltım sistemleriyle ilgilenir. Kadınlarda ise çoğunlukla boşaltım sistemi hastalıklarıdır. Kadının üreme ve boşaltım sistemlerinin bir bütün olarak incelenmesi gerektiğinden, üroloji bir jinekologla birlikte çalışır.

Üreme sağlığı sorunları nelerdir?

Ülkemizde üreme sağlığı sorunları arasında erken evlilikler sonucu oluşan ergen gebelikler, istenmeyen gebelikler ve güvenli olmayan düşükler, aile planlaması gereksiniminin karşılanmaması, anne hastalıkları, anne ve bebek ölümleri ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar özellikle dikkat çekmektedir (Özlem ve Gökler, …).

Üreme hastalıkları nelerdir?

Önlem alınmadığı takdirde sıklıkla karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıkları şu şekilde sıralamak mümkündür: bel soğukluğu (gonore), frengi, klamidya, mikoplazma/üreaplazma içeren üretrit, HPV (siğil), HSV (uçuk enfeksiyonu), hepatit B, AIDS (HIV enfeksiyonu), Trikomonas.

Üreme sağlığı hakları nelerdir?

Üreme hakları, üreme ve üreme sağlığı ile ilgili yasal haklar ve özgürlüklerdir. Üreme hakları; kürtaj hakları; doğum kontrolü; sterilizasyon; kaliteli üreme sağlığı hizmetleri; adet sağlığı ve kadın sünneti hakkı gibi konuları içerebilir.

Üreme sağlığı neye bakar?

Jinekologlar adet sorunları, doğum kontrolü, cinsellik, menopoz ve kısırlık sorunlarını teşhis eder ve tedavi eder. Jinekologlar, rahim, yumurtalık kistleri ve kadın üreme sisteminin herhangi bir yerindeki organlardaki enfeksiyonların cerrahi olarak çıkarılmasını teşhis edebilir.

Üreme sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

Bu nedenle üreme sağlığına dikkat etmek hem erkekler hem de kadınlar için önemlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak durmak, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak, düzenli kontroller yaptırmak ve doğum kontrolü kullanmak gibi yöntemler üreme sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Kadın ve üreme sağlığı Merkezi nedir?

Başvuran bireylere, özellikle kadınlara üreme sağlığı danışmanlığı ve uygulama hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca evlilik öncesi danışmanlık ve gebelik bilgilendirme kursları düzenli olarak düzenlenmektedir. Gerektiğinde bu konularda merkez dışında halk eğitimleri düzenlenebilir.

Üreme sağlığı sorunları nelerdir?

Ülkemizde üreme sağlığı sorunları arasında erken evlilikler sonucu oluşan ergen gebelikler, istenmeyen gebelikler ve güvenli olmayan düşükler, aile planlaması gereksiniminin karşılanmaması, anne hastalıkları, anne ve bebek ölümleri ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar özellikle dikkat çekmektedir (Özlem ve Gökler, …).

Üreme sistemi hastalıkları nelerdir?

Genital hastalıklar ve semptomlarHIV ve AIDS. İnsan immün yetmezlik virüsü olarak da adlandırılan HIV virüsü, kontrol altına alınmazsa bağışıklık sistemini zayıflatabilir. … Klamidya. … 3. Bel soğukluğu. … Frengi. … Hepatit C ve Hepatit B. … Üreplazma ve mikoplazma.

Üreme organına hangi bölüm bakar?

Üroloji Nedir? Üroloji, erkek ve kadın üreme organlarının yanı sıra idrar yollarını inceleyen tıp dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat gibi organlarla ilgili tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini inceler.

Cinsel hastalık testine hangi bölüm bakar?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için hangi bölüme başvurmalısınız? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için kadınlar jinekoloji ve obstetrik bölümlerine, erkekler üroloji bölümlerine başvurmalıdır. Ayrıca enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyolojiye de başvurabilirsiniz. Tedavi bir doktor gözetiminde gerçekleştirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir