Atkaracalar ismi nereden gelir?
Bunun sebebi ise şöyle açıklanıyor. Burada çok büyük bir ormanlık alan olması ve bu ormanlarda çok sayıda geyik bulunması nedeniyle Karaca köyü deniyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ise Karacalar köyü olarak geçiyor. Çok sayıda at yetiştirildiği için zamanla Atkaracalar adını almış.
Atkaracalar nerenin ilçesidir?
Çankırı iline bağlı Atkaracalar ilçesi, Çankırı’nın kuzeybatısında yer almaktadır. Doğusunda Kurşunlu, batısında Çerkeş, kuzeydoğusunda Bayramören ve güneyinde Orta ilçeleri ile komşudur.
Çankırı merkez nüfusu ne kadar?
İl ve ilçe merkezlerinde 132.297 kişi, belde ve köylerde ise 84.065 kişi yaşıyor. Çankırı’nın nüfusu 2018 yılında bir önceki yıla göre %30 arttı.
Atkaracalar hangi bölgededir?
Çankırı’ya 105 kilometre uzaklıkta olup, şehir merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Melan Çayı, Kocadağ ve Çerkeş ilçeleri bulunmaktadır. Güneyinde Dumanlı Dağı ve Orta ilçesi bulunmaktadır. Batısında Çerkeş ilçeleri, doğusunda ise Kurşunlu ilçeleri bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 363 m2’dir.
Çankırı Kurşunlu hangi Türk boyu?
Günümüzdeki Kurşunlu Kalesi, “Andinata Kalesi” olarak da bilinir, Bizans döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Şehrin ilk temelleri kalede atılmıştır. Bizanslılardan sonra Anadolu’ya gelen “Comartlar” ve “Yazır” aşiretleri buranın gelişmesinden sorumlu olmuşlardır.
Çankırı’nın kaç köyü var?
Çankırı İlçe Sayısı: 11 Belediye Sayısı: 17 Belde Sayısı: 5 Köy Sayısı: 368
Çankırı’nın en büyük ilçesi neresidir?
İlçe, Çankırı’nın kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Çerkeş, 986 km2’lik bir alana sahip olup, merkez ilçeden sonra Çankırı’nın en büyük ilçesidir.
Atkaracalardan sonra ne gelir?
Çankırı İli İlçeleri; Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Eskipazar, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta, Ovacık, Şabanözü ve Yapraklı.
Çankırı’nın Orta nüfusu ne kadar?
Çankırı ve ilçelerinin nüfusu 1. olarak belirlendi… Aralık 2023 sayımına göre Çankırı merkez nüfusu 98.574 oldu. İlçelere göre Orta ilçesi 16 bin 921 kişiyle 1. sırada yer aldı. Çerkeş 16 bin 909 kişiyle ikinci, Ilgaz ise 14 bin 271 kişiyle üçüncü sırada yer aldı.
Çankırı il olmadan önce nereye bağlıydı?
Osmanlı döneminde Anadolu’da bir Livonya eyaletinin idari merkezi olan Çankırı, Cumhuriyet’in ilanından önce Kastamonu eyaletine bağlı bir sancağın merkeziydi.
Çankırı Ankara’dan ne zaman ayrıldı?
1922 yılında Ilgaz Belediyesi ilçeye dönüştürülerek Çankırı iline bağlandı. 1925 yılında çıkarılan 1642 sayılı Vilayet İdaresi Kanunu ile livalar kaldırılıp vilayet haline getirilince Çankırı o gün vilayet oldu.
Kaç Çankırılı var?
Çankırı’nın nüfusu bir önceki yıla göre 9.735 arttı. Çankırı’nın 2023 yılı nüfusu 205.501’dir. Bu nüfusun 103.037’si erkek, 102’si kadındır.
Atkaracalar adı nereden gelmiştir?
Yüzölçümü 486 kilometrekare, rakımı ise 1270 m.’dir. Atkaracalar isminin nereden geldiğine dair en kuvvetli rivayet ise şudur: Şimdiki Atkaracalar bölgesinde çok büyük bir ormanlık alan bulunduğu ve bu ormanlarda çok sayıda geyik bulunmasından dolayı Karaca Köyü denildiği söylenmektedir.
Atkaracalar’da ne yenir?
Dede ruloları, cizleme, börek, gözleme, mantı ve lor peyniri en önemlileridir. Tarhana, goce, toyga ve dene gibi çorbaların ana malzemeleri buğday ürünleri ve taze ve kurutulmuş sebzelerdir.
Çankırı’nın rakımı kaçtır?
İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey geçit kesiminde yer alan ilimiz rakımı 550-2565 m arasında değişmekte olup, merkez ilçenin rakımı 750 m’dir. İlin genel jeolojik yapısının oldukça dağlık ve engebeli olması tarım açısından dezavantaj olarak değerlendirilmektedir.
Çankırı’nın kökeni nereden gelir?
Gangra ismi Klasik ve Luvi dönemlerine dayanan Anadolu yerel ismidir. Ancak eski bir Luvi ismi olan “Gangra” halk etimolojisine uygun olarak (halkın anlayamayacağı bir anlamı kendi dillerinde isimlendirmeye çalışmak) “çan” ve “kırık” kelimelerini kullanarak Çankırı’ya dönüştürülmüştür.
Çankırı Çerkeş hangi Türk boyu?
Beylikler döneminde Çerkesya, Anadolu’ya ilk Türkmen akınlarının başladığı 1080’li yıllarda Türk boyları tarafından yerleşim alanı olarak seçilmiştir. Bugün ilçedeki bazı köyler bu boyların isimlerini taşımaktadır. Bunlar; Kınık, Bedil, Bayındır, Eymür, Avşar ve Dodurga köyleridir.
Şabanözü ismi nereden gelmiştir?
Bu yerleşim merkezinden geçen Sanı Deresi’nin iki yanı söğütler ve yeşil bitkilerle kaplı olduğu, yataklarına “ÖZ” denildiği için Şaban ve Öz kelimelerinin birleştirilmesiyle “ŞABANÖZÜ” adını aldığı bilinmektedir.
Çankırı Türkmen mi?
Dolayısıyla bugün Çankırı nüfusunun etnik yapısına baktığımızda, tamamen Türkmen unsurlardan oluştuğunu görüyoruz. Türkmenlerin yanı sıra iki Kıpçak grubu da var, Türkler.